TRIPANDТРЁП

Про пташок та звіряток
Книжка казок і фактів для малечі різноманітного віку

Цар звірів
#4. Левове життя - буття

Буйвіл - звір сильний, опасний.

Недарма його називають чорною згубою, на роги такому краще не попадати, - страшна, неминуча смерть...

Африканський буйвіл. Syncerus caffer

Буйвіл - звір сильний, опасний...

Але для лева то лише купа м'яса, - зіб'є здорованя з ніг, роздере на череві шкіру і ласує серцем та нирками, - трапезує, чавкаючи від задоволення.


Звісно, Калахарі - пустеля.

Це ж не у маркет за харчами сходити, бува і день проведе хижа тварина без їжі, і два, і три. Тижнями голодувати призвичаївся лев, але коли уполює якусь животинку, то жере вже від пуза: тридцять - сорок кіло за раз.


Nota Bene

Прошу пана, зверніть увагу: їсть тільки самець; інші представники прайду лишень дивляться на бенкет та й рясні слинки ковтають.

Одже: їсть, їсть, їсть найсильніша істота у прайді, а як нажереться вдосталь, тоді і до левиць підкріпитися черга надходить.

Самець же спокволу тупцює у бік, солодко позіхає, очима кліпає, повна утроба, непереборно хилить його у сон. Як відомо, марна справа сперечатися із Морфеєм... вмоститься лев десь у тіні під деревом, - у затишному містечку, - та й спить двадцять годин на добу... хоч із гармати пали, не добудешся.


Отак от хижак і животіє, отаке от життя - буття.

Лев. Panthera leo. Сплячий лев. Лев спить

Я вибачаюсь... я сказав: "уполює лев животинку"... у текст вкралася прикра неточність... зараз ми її виправимо.

Полювання

Лев. Panthera leo. Левиці на полюванні

Полювання - справа самиць.

Звичайно, коли треба завалити якогось велетня, тут без лева не впораєшся, - потрібна його сила, його вага. Та коли мова йде про здобуття буденної їжі, якоїсь зебри чи, скажімо, бика гну, - леви не втручаються в діло, це не їх щоденний функціонал.

Ловитва... свист, гавкіт, топіт копит... тільки люди у змозі наробити стільки зайвого галасу. Справжній мисливець лише один раз рикне і все живе у пустелі зривається з місця і тікає світ за очі, - якраз туди, де причаїлась у засідці левиця.

Або іще одна тактика: у невідворотно згустілих сутінках одна за одною безшумно прямують левиці; обережно, майже безвучно, оточують стадо газелей. Щоб трохи згодом, коли чорна ніч поглине цей звиклий до всього, байдужий до усього всесвіт, виникнути перед оторопілою жертвою буквально нізвідки, метнутися із чорної чорноти блискавичною тіню... мить, все! готово! - є, чим левенят годувати...


Про левенят я, звісно, погорячкував. Левиці - ще ті матусі. Бува панівному самцю доводиться їх відгоняти від вщент роздертої туші, щоб левенятам залишилось бодай-щось.

Лев. Panthera leo

Цікаві факти

    • У лева немає суперників. Буйволи, носороги, навіть, гіганти чорного континента слони - усі вони лише страви левового меню; його законна здобич.

    • Леви - вправні мисливці. Бува розбурхається негода: дощ, вітер... тим тільки краще для лева: потенційній вечері складніше помітити хижака.

    • Є раз і назавжди непорушно встановлене правило: самець харчується першим. Навіть якщо він не приймав участі у полювання. Потім їдять самиці. Наостанок черга надходить до левенят, - щоб їм було чим поживитися дивиться ватажок.

    • Коли їжі вдосталь, поблизу левів вештаються шакали або ж гієни, - бува нахлібникам щось і перепадає з панського столу. Але в період нестач на це годі і сподіватися: на язиці у лева є спеціальні соски, тож звір вишкрібає ними м'ясо з кісток, наче рашпілем.

Ніжність

Лев. Panthera leo. Самець та самиця

Лев - жорстока та безжальна істота.

Але і в нього трапляються хвилини ніжності.

Десь через три з половиною місяці після цих незабутніх хвилин на Світ Божий народжуються левенята. Вони сліпі і геть безпорадні. Виживає - у найкращому випадку - лише половина новонароджених малюків.


Одже на світ з'явилося незряче безпомічне кошеня... що відбувається далі?

Шість - вісім тижнів новоспечена матуся насолоджується радістю материнства на самоті, а потім породілля з приплодом повертається до свого посімейства. У прайда своє життя, - у кожного свій обов'язок; у кожного своя справа. Лише пестування потомства - діло для родини загальне: усяке маля може смоктати будь-яку левицю, - чий сосок узяв до рота, та й мати.

Півроку левенята сидять на молочній дієті, а потім переходять на м'ясо. Ще трохи часу гайне і це вже банда істинних розбишак. Де ті незграбні звірятка з темними плямами на світло-піщаній шкурі? Геть зникли у мареві часу, - перед нами майже повністю сформовані хижаки.

Лев. Panthera leo. Лев та левеня. Цар звірів

При оформленні сторінки використані фото: Thomas Retterath, Laura Plambeck, a-p, Stefano Romei, hitzestau, чиєсь ще.

сюди
туди

Тицькай сюди і читай ще одну казку


.